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Abstract of the contribution: It is proposed the AMF sends paging or NAS notification with non-3GPP access type when the AMF receives signaling associated with non-3GPP access and the UE is CM-IDLE in non-3GPP access.
Discussion
In last SA2#127 meeting, SA2 discussed handling of downlink signaling for non-3GPP PDU Session, i.e. whether downlink signaling can be sent over 3GPP access when the UE is in CM-IDLE in non-3GPP access. However, there was no conclusion because of unclear scenario and impact of NAS states machine. As a result, SA2 sent LS to CT1 and CT1 replied their answer as follows:
Question 1: In which scenario downlink signalling pending over non-3GPP happens for a PDU Session over non-3GPP?
CT1 answer: The SMF may trigger PDU session modification procedure e.g., to update packet filters of QoS flow and Session AMBR, to send updated ePCO to provide new list of P-CSCFs at P-CSCF failure. In addition, if the PDU Session has been established by using authentication / authorization by a DN-AAA server, the SMF may trigger DN authentication / authorization based on the request from the DN-AAA server. Following messages are defined for network-initiated SM signalling as described in TS 24.501, clause 6.3.
1) The PDU SESSION AUTHENTICATION COMMAND message is triggered by the SMF according to the request from DN-AAA server.
2) The PDU SESSION MODIFICATION COMMAND message is triggered by the SMF.
- if the authorized QoS rules of the PDU session is modified.
- if the Session-AMBR of the PDU session is modified.
3) The PDU SESSION RELEASE COMMAND message is triggered by the SMF when network want to release the PDU session.

Question 2: Whether there is an impact to NAS states machine in the UE because 5GSM layer needs to handle SM signalling for non-3GPP access PDU Session received over 3GPP access while the UE is in CM-IDLE mode over non-3GPP access?
CT1 answer: There is no impact to NAS state machine in the UE. However, when the UE is in 5GMM-IDLE mode over non-3GPP access, the UE will do as following according to the current TS 24.501:
a) If the UE is in 5GMM-IDLE mode over 3GPP access and received the network initiated paging procedure with non-3GPP access type over 3GPP access, for the transfer of downlink signalling associated with non-3GPP access, the UE shall initiate the service request to re-activate the user-plane resources of PDU session(s) associated with non-3GPP access over 3GPP access; or
b) If the UE is in 5GMM-CONNECTED mode over 3GPP access and received the network initiated notification procedure with non-3GPP access type over 3GPP access, for the transfer of downlink signalling associated with non-3GPP access, the UE shall initiate the service request to re-activate the user-plane resources of PDU session(s) associated with non-3GPP access over 3GPP access.

Considering the answer of CT1, the most useful scenario is Secondary Authentication by DN-AAA server. The DN-AAA may trigger re-authentication at any time if the PDU Session is established with Secondary Authentication. This is also clarified in SA2 during the last meeting in S2-184255 and S2-184256. If re-authentication cannot be performed due to the UE is in CM-IDLE in non-3GPP access, the DN-AAA server may request the SMF to release the PDU Session. This is undesirable because the PDU Session can be served via 3GPP access if DN sends data to the UE. 
Observation 1: DN-AAA may trigger re-authentication of a PDU Session if the PDU Session is established with Secondary Authentication. If the signaling is not sent to the UE, the PDU Session may be released.
According to CT1 answer, there is no impact to NAS state machine even if downlink signaling of non-3GPP PDU Session is sent via 3GPP access. In addition, in SA2 specification, the UE may request to release PDU Session of non-3GPP access via 3GPP access if the UE is CM-IDLE in non-3GPP access. So handling SM NAS message when the UE is in CM-IDLE state is already supported by SA2 specification.
Observation 2: There is no NAS states machine impact even if downlink signaling for non-3GPP PDU Session is sent over 3GPP access.
However, according to CT1 specification, when downlink signaling is for a non-3GPP PDU Session is arrived and the UE is CM-IDLE in non-3GPP access the AMF sends paging or NAS notification with non-3GPP access type and moves the PDU Session to 3GPP access. This is exactly the same behavior when downlink data is pending for non-3GPP PDU Session. 
Considering a scenario that both downlink signaling and data is arrived, it seem that moving a PDU Session to 3GPP access is more simple solution. For example, when downlink data is arrived, the SMF may update QoS rule and request to activate the user plane at the same time. In this case, the downlink signaling should be sent after the PDU Session is moved to 3GPP access. Otherwise, the AMF may send signaling to 3GPP access while the PDU Session is not moved to 3GPP access due to UE policy.
Observation 3: If downlink signaling for non-3GPP access is sent over 3GPP access without moving to 3GPP access, it may increase complexity of 5GS.
Based on above observations, we propose that when the AMF receives downlink signaling for non-3GPP access and the UE is CM-IDLE in non-3GPP access, the AMF sends the signaling if the PDU Session can be moved to 3GPP access using existing procedure (i.e. paging or NAS notification with non-3GPP access type). If the PDU Session cannot be moved to 3GPP access, the AMF does not send the signaling and notify the SMF that the UE is unreachable.
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